La Sonrisa Naranja is een medisch centrum in El Barrio Horizontes del Fortin, een ontwikkelingswijk in Guayaquil, Ecuador. De gelijknamige Nederlandse stichting is in september 2007 opgericht om het werk van artsen Gonzalo Bonilla en Els van der Linden in Ecuador te ondersteunen. Zowel Gonzalo als Els zijn arts. Gonzalo is afgestudeerd aan de universiteit van Guayaquil. In 2017 heeft hij vervolgens zijn master in gezondheidsmanagement afgerond. Els is afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en daarnaast een opleiding gevolgd als tropenarts in Antwerpen. Doelstelling van de beide artsen is: medische zorg leveren aan mensen die onder normale omstandigheden de gewenste zorg niet kunnen bekostigen. Uitgangspunt hierbij is: Ieder krijgt de benodigde zorg en betaalt wat hij kan bekostigen, dit naar beoordeling van de arts. Ook voor de tandarts en de via de apotheek verstrekte medicijnen wordt hetzelfde principe gehanteerd.
Met steun van de Nederlandse stichting is La Sonrisa Naranja in Ecuador door de jaren heen uitgegroeid tot een medisch centrum met twee spreekkamers, een tandartskamer, een apotheek en medisch laboratorium. Ook lukt het om steeds meer aan preventie te werken. Er zijn open dagen waarop mensen een gratis medische onderzoek krijgen en voorlichting ontvangen over thema’s zoals drugs, HIV en ziektes zoals Dengue. Daarnaast is er een kleine sportschool en organiseren we activiteiten die de kinderen en jongeren ontwikkelen en versterken.
In onze wijk wonen veel mensen zonder vast werk. De inkomens zijn onregelmatig en het meest geld gaat naar onderwijs voor de kinderen. Voor onvoorziene kosten door bijvoorbeeld ziekte is vaak geen geld.
Ook voor de tandarts en de via de apotheek verstrekte medicijnen wordt hetzelfde principe gehanteerd.
In de wijk is er bij een aanzienlijk aantal kinderen sprake van ondervoeding en daarmee gepaard gaande bloedarmoede voornamelijk veroorzaakt door het nuttigen van maaltijden met te weinig voedingswaarde.
Ook hebben de mensen veel last van parasieten die via de voeten het lichaam binnendringen. Deze parasieten kunnen op termijn ernstige gezondheidsklachten veroorzaken en zelfs de dood ten gevolge hebben.
Verder is dengue (knokkelkoorts) een veel voorkomende ernstige ziekte.
Om de structurele gezondheidstoestand te verbeteren worden van tijd tot tijd actiedagen gehouden, waarbij de artsen en de tandarts met enkele verpleegkundigen bij en zo groot mogelijk aantal mensen gratis een kort medisch onderzoek verrichten en indien nodig, ze voorzien van gratis medicijnen, zoals anti-parasitaire middelen of vitamines.
Dit geeft tegelijkertijd de gelegenheid om algemene gezondheidsinformatie te verstrekken. In één weekend worden dan soms 175 mensen gesproken en onderzocht.