header lsn 02

Nu in ons rijke land het vaccineren vaart krijgt en we hopelijk binnenkort uitzicht hebben op een dalende curve zouden we bijna denken dat de Corona pandemie voorbij is, maar het tegendeel is waar.

Waar Ecuador vorig jaar bij de eerste golf zo zwaar getroffen was dat je dacht dat het niet erger kon, is nu de tweede golf ingezet en als het vaccineren uitblijft, het leed niet te overzien.

Els en haar team doet er alles aan om mensen te overtuigen te laten vaccineren! Waar in ons land iedereen een oproep krijgt, worden in Ecuador de mensen aangemoedigd zich zelf op te geven via de computer. Maar door slecht of afwezigheid van internet, laag geletterdheid en onkunde is de vaccinatiebereidwilligheid laag. En daar komt nog bij dat het aanbod gering is en het wantrouwen tegen Chinese en Russische vaccinaties groot.

Werk aan de winkel dus! Els heeft één persoon binnen haar team vrij geroosterd voor informatieverstrekking en aanmelding en dat werkt! Al haar patiënten wordt gevraagd naar de vaccinatie en waar nodig ogenblikkelijk aangemeld! En, patiënt of niet, zeg het voort: iedereen die geholpen wil worden, wordt in de kliniek aangemeld!! Ga zo door!


De kinderen in Guayaquil zijn al een jaar niet naar school geweest en alle lessen zijn online! En de regentijd en dus de schoolvakantie is weer aangebroken tot half mei. Waar voorheen de deuren van de zomerschool bij de stichting na Pasen weer open zouden gaan voor de kinderen van de wijk, moest nu nagedacht worden over hoe dan wel, want ook hier woedt Corona nog steeds.

youtubeEn er is een prachtig programma opgezet!

Vanaf 5 april zendt de stichting elke dag een uur lang via You Tube een programma uit :

  • Knutselen - miss Lady
  • Dansen - miss Joan
  • Spaans - miss Julie
  • Engels - miss Floor

Studenten van Espol pakten deze opdracht van de stichting met plezier aan, want dit telde niet alleen voor hun stageopdracht en leverde punten op, maar je stageopdracht linken aan een stichting wordt zeer gewaardeerd.

Ze zorgden voor instructies vóór de opnames van de leerkrachten en zorgen nu ook dat het op een mooie manier wordt uitgezonden. Het wordt een open YouTube kanaal dat iedereen, dus ook in Nederland, kan volgen. https://www.youtube.com/channel/UCHdCMpO2p2gTxieNEEuEIRQ/videos

De lessen zijn in het Spaans, maar neem gerust een kijkje waar uw donatiegeld voor gebruikt wordt, want natuurlijk krijgen deze leerkrachten een vergoeding voor hun noeste arbeid!


De WHO heeft gelukkig ook Ecuador aangedaan en vaccinaties gedoneerd, want het land zelf is nagenoeg failliet en kan geen of onvoldoende vaccinaties zelf inkopen. Er is wel een programma, maar Ecuador heeft al haar 3e minister van gezondheid vanwege “wanprestaties en fraude” van de eersten. Daarbij komt, dat er onlangs verkiezingen zijn gehouden en krijgt Ecuador binnenkort een nieuwe president. En dat betekent, dat na zijn installatie het hele ambtenarenapparaat wordt vervangen, dus wie zal nu zijn nek uitsteken! Er is wel een inkoop en planning, maar door onderling gebakkelei komt de distributie van de vaccins nog niet erg op gang. Er worden Chinese vaccins aangeboden, maar door groot wantrouwen van de bevolking is de vaccinatiebereidheid erg laag.

Maar tot haar eigen verbazing kreeg Els onlangs een telefoontje via via, met de vraag of ze openstond voor vaccinaties voor haar team. Dit liet zij zich geen twee keer zeggen en zo, wel na een hele dag wachten op locatie, was haar hele team aan het eind daarvan gevaccineerd! En binnenkort de tweede prik! Wie had dat gedacht??

En toen kwam er opeens ook een telefoontje van het ministerie van gezondheid met de mededeling dat de gelegenheid werd geboden om namen op te geven voor vaccinatie voor een groep ouderen uit de wijk van de stichting! Dan gaat iedereen ineens in de administratiestand en gaat werven, wat nog niet zo makkelijk was. De vaccinatiebereidheid is nog niet zo groot en de argwaan des temeer. En dan toch wordt er een lijst met namen doorgegeven. Maar helaas, een dag van tevoren werd gemeld dat het tóch helaas niet doorging! Dus iedereen weer afbellen. Never a dull moment! !Nunca aburrido en Ecuador!


vaccinaties amerika feb2021

Bron: El Universo

 

Dit schema stuurde Els, waarop je kunt zien hoe de vaccinaties verdeeld worden over Amerika.
In ons goed geregelde Nederland horen we vaak kritiek op het vaccinatieprogramma, maar in Ecuador schieten de tranen je in de ogen:

Aantal vaccinaties = 8.190
Aantal ontvangen vaccinaties = 24.570
Hoeveelheid geld= 9 miljoen dollar
Percentage gevaccineerden=0,05% van de 17.64 miljoen inwoners

Tsja, dan duurt het nog wel even voordat iedereen gevaccineerd is!! Het land is volledig failliet!

Zo er al een verschil was tussen arm en rijk, kansarm en kansrijk, wordt dit verschil al maar groter! De drugsbendes in de gevangenissen slaan elkaar om de oren, zoals u wellicht in het nieuws, zelfs in Nederland, heeft kunnen lezen.

Ook de kliniek was enig moment doelwit: de wachtende patiënten op het stoepje werden in één keer overvallen door een groep jongeren, aan wie ze hun mobiele telefoons moesten afgeven. Els en Gonzalo waren net wat later, dus veilig, maar toch!


cardboard challenge

Zeker 40 kinderen hebben meegedaan. En het bestuur in Nederland mocht het beoordelen. Het was super leuk om hiervoor in de jury te mogen zitten! Geweldig wat er allemaal met  karton en veel fantasie gemaakt is! Allemaal van harte gefeliciteerd. Iedereen die meegedaan heeft, mocht een presentje ophalen bij de stichting. En de winnaars natuurlijk ook!

En de winnaars zijn:

In de categorie 0 – 5 jaar:

Iste  prijs         Maximimiamo met zijn prachtige robot

2de prijs           Joys in zijn mooie boot

In de categorie 5 – 7 jaar:

1ste  prijs          Iker voor zijn stratenplan met garage

2de prijs                       Milena met haar kunstige kasteel

In de categorie 8 – 12 jaar:

1ste  prijs          Danna voor de spannende flipperkast

2de prijs                       Kristel met haar mooie theater

In de categorie 12 – 14 jaar 

1ste prijs           Charlie voor zijn huis met park

2de prijs                       Santiago met zijn gitaar

 

Voor alle inzendingen, zie de foto's hieronder.

View the embedded image gallery online at:
https://lasonrisanaranja.nl/nl/nieuws#sigProId9d0a58dfa4


© 2021 La Sonrisa Naranja