header lsn 2022

De stage van Anne Sophie is begin november gestart bij de stichting.
Ze studeert medicijnen in Utrecht en loopt nu haar coschappen bij Els.
Natuurlijk heeft ze zich goed voorbereid: ingelezen over de problematiek van Ecuador en van de stichting in het bijzonder. En zich bekwaamd in het beheersen van de Spaanse taal. De stageperiode geeft zoveel meer inhoud en voldoening als je ( een beetje) begrijpt wat er gezegd wordt en (summier) antwoord kan geven als er wat gevraagd wordt.
Lees haar verslag op deze site onder IN ECUADOR: blog van Anne Sophie.


Na een afwezigheid van zeker 3 jaar durven de universiteiten vanuit Nederland het weer aan om stagiaires te adviseren om een buitenlandstage aan te gaan.
Dus werd ook Els benaderd vanuit zowel de universiteit van Groningen als uit Utrecht om stagiaires de kans te geven hun sociale coschappen daar te volgen.
Op dit moment is Eline Herrema 6 weken bij ons in Ecuador voor haar coschappen. Naast dat we super blij zijn met haar ondersteuning in het medisch centrum, heeft ze ook nog eens een crowdfunding gedaan. Dit heeft maar liefst € 605 opgebracht.
Dankjewel voor deze prachtige donatie!

Els en Eline met de donatie cheque


menstuatieEnige tijd geleden werd duidelijk, na een doktersbezoek aan de school in de wijk, dat maandverband voor deze leerlingen regelmatig een (te) kostbare zaak is. Voor veel meisjes inhoudt  dat het niet mogelijk is om tijdens de menstruatie naar school te gaan. Wat dus betekent dat bij elkaar opgeteld meisjes bijna een maand per jaar minder scholing krijgen. Daar moet verandering in komen.

Via een bevriend netwerk van Els meldde zich een Ecuadoraans bedrijf dat wel wilde doneren om deze kansenongelijkheid te verkleinen. En zo kon het gebeuren dat er afgelopen week 1000 stuks maandverband werden geleverd bij de stichting met de vermelding dat dat een maandelijkse donatie zou zijn! Hiermee kunnen dus 100 meiden wel gewoon het hele jaar naar school. 


Heel de wereld krabbelt weer op na Corona en zo ook hier in Ecuador.
Begin september zijn de eerste stagiaires sinds 2 jaar weer aangekomen: Jana en Eline. Zij zijn medicijnstudenten uit Groningen, 6de jaars en lopen de komende twee maanden met
Els mee.
Hieraan vooraf hebben ze beiden een sponsoractie gehouden voor de stichting. En later zullen zij ook hier op de website hun ervaringen delen. Voorwaarde voor stagelopen bij de Fundacion is een basiscursus Spaans vooraf, om in iedere geval de patiënten een beetje te kunnen begrijpen. Jana is daarom vóór die tijd naar Colombia gegaan om de taal te leren.
In november komt Anne Sophie haar stage lopen en in januari komt Julian.

We wensen hen een prachtige tijd toe en veel goede ervaringen.


Voedingscampagne door ESPOLWaar de wereld in brand staat, mensen protesteren en boeren in opstand komen, drugskartels elkaar een kopje kleiner maken en mensen intimideren (zo ook in Guayaquil) proberen Els en Gonzalo het hoofd koel te houden en te doen waar ze goed in zijn: mensen helpen waar nodig.

Onlangs kwam de verdieping boven de kliniek vrij en werd besloten om die te betrekken bij de stichting ter uitbreiding van diensten: volgende week gaan een psycholoog, diëtist, logopedist en fysiotherapeut aan het werk.

Zo komen ze naast de artsen, verloskundige en tandarts te werken. Wat een vergroting van de kwaliteit!

Vorige week werd deze ruimte ook al in gebruik genomen door studenten van de ESPOL. Zij hielden een voedingscampagne: goede voeding voor zwangeren en kinderen voor een zo laag mogelijke prijs. Helaas is ook in die wijk de armoede groot en daarom des te belangrijker om een goede betaalbare maaltijd te kunnen maken. Een bevriende fotograaf Michael Goeteyn was daarbij en maakte deze foto’s.

 

View the embedded image gallery online at:
https://lasonrisanaranja.nl/nl/nieuws#sigProId4237959ee7


© 2022 La Sonrisa Naranja